Günümüzde kurumsal aydınlatma sistemlerinin en çok tercih gören ürünü florasan lambalar olduğunu düşünerek, bu ürünlerin kullanım ömürlerini doldurmaları ardından tehlikeli atık sınıfında yer almaktadır. Bu atıklar standartında imha edilmemesi halinde, doğaya ve imha sürecindeki iş gücünde yer alan personellere zarar vermektedir.
Tekno geridönüşüm sektörel faaliyetlerine yeni bir hizmet eklemeye yönelik , çevre mühendisleri ve teknik işler personeli yapmış olduğu araştırma kapsamında, florasan imhası ve ara depolamasında kullanılan en uygun ürünü tespit etmiş , ürünü ithal ederek makine parkına dahil etmiştir.
Servis dahilindeki ürün çevre dostu olup, çıkan civa buharını özel hasnesinde hapis etmektedir.
Kısaca floresan lambaların uygunsuz şartlarda imha edilmesi dahilinde ortaya çıkacak olan cıva buharı ve semptomları aşağıdaki gibidir.
Civanın Tehlikeleri
Yüksek düzeydeki zehirli metallerin besin zinciri yoluyla civa içinde biyolojik toplanması nedeniyle civalı floresan lambalarin atılması ve emisyon yayma potansiyeli önem taşımaktadır. Civa ayrıca 2X10-3 mm (25 C8217;de) bir buhar basıncına sahip olup oda sıcaklığında uçucu hale (yani hemen civa buharları oluşturur) gelmektedir. Bu nedenle sıvı durumdaki ya da buhar biçimindeki civa emisyonlarının insan sağlığı ve çevre koruma açısından dikkate alınması gerekmektedir. Özellikle uçuculuk çeşitli yollardan insan vücudu tarafından emilebilen dış ortamdaki civa buharlarına neden olduğundan insan sağlığı açısından önemlidir. Bunlara doğrudan bu buharları soluma yüzey kirlenmesi yoluyla yutma saf civanın deriden geçişi ile emilmesi dahildir. Genelde çeşitli şekillerde aşırı civaya maruziyet insanın merkezi sinir sistemi akciğerler böbrekler deri ve üreme sistemi üzerinde olumsuz etkileri görülmektedir.
Lokal Etkiler
Civa öncelikle deri ve mukoza zarlarını tahriş etmektedir. Bazı kişilerde zaman zaman deride hassasiyet yaratıcı olabilir.
Sistemik Etkileri
Civa buharları sonucu olan akut (kısa süreli) zehirlenme esas olarak akut interstisyel pneumoni bronşit ve bronşiyolit yoluyla akciğerleri olumsuz etkilemektedir.
Kronik biçimde(uzun süreli) düşük düzeyde civaya maruz kalmak kişiden kişiye yaygın değişiklik gösteren semptomlar yaratır. Bu belirtilere zayıflık yorgunluk iştah kaybı kilo kaybı uykusuzluk hazımsızlık ishal ağızda pas tadı salya artışı ağızda ya da boğazda yanma dişetlerinde yangı dişetlerinde siyahlanma dişlerde gevşeme asabiyet hafıza kaybı ve parmaklarda göz kapaklarında dudaklarda ya da dilde titreme dahildir. Genelde uzun süreyle civaya maruz kalma geleneksel dört belirti yaratır; dişeti iltihabı aşırı salya asabiyet artışı ve adale titremeleri…