Günlük yaşantımızda önemli yeri olan piller kullanım ömrünü tamamladıktan sonra atık haline gelir. Her gün kullanılan radyo, duvar saati, fener ve bazı oyuncaklar piller ile çalışır. Bunların yanı sıra lityum bazlı piller ise cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar, kameralar, fotoğraf makineleri gibi hayatımızda önemli yer tutan olan gereçlerde kullanılmaktadır.
Taşınabilir pil ve bataryalar grubuna girmeyen ancak akümülatör adı altında toplanan ve tamamı şarj edilebilen özelliklerde 2 ana enerji kaynağı sistemi daha mevcuttur; kurşun-asit bazlı otomotiv aküleri ve endüstriyel akümülatörler. Pillerin içinde cıva, kurşun, nikel, kadmiyum, lityum gibi ağır metaller bulunur. Bunlar, doğaya bırakıldıklarında hem çevre hem de insan sağlığı açısından zehirli maddelerdir; enerjisi biten pillerin çöpe atılmaları durumunda hava, su ve toprak kirlenir. Bu nedenle atık pillerin çöpe atılmalarının önlenmesi ve uygun şekilde toplanarak bertaraf edilmeleri gerekir.
Evciler, T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın yetkilendirdiği Türkiye Pil İthalatçıları ve Üreticileri Derneği (TAP)’nin yetkili atık pil toplama ve ayrıştırma firmasıdır. Evciler bünyesinde toplanan atık piller türlerine göre ayrıştırılarak geri dönüşebilir nitelikte olanlar değerlendirilmektedir. Diğer piller ise Türkiye Pil İthalatçıları ve Üreticileri Derneği (TAP)’ne gönderilerek, T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın uygun raf yönetmeliklerine göre bertaraf edilmektedir.